Locuinţa zero-carbon câştigă faimă internaţională
 

Una din reşedinţele durabile construite în Parcul Inovaţiei al Institutului Britanic de Cercetare în Construcţii a fost recunoscută la Premiile Internaţionale de Arhitectură. Compania irlandeză Kingspan Century a prezentat locuinţa cu gradul de durabilitate cel mai ridicat din lume. Locuinţa zero-carbon numită „Farul” prezintă niveluri de eficienţă inegalabile din punct de vedere al designului, metodelor de construcţie, consumului de energie, emisiilor de bioxid de carbon şi emisiilor de carbon.
Încălzirea locuinţei costă doar 50 de euro pe an iar aceasta îşi produce propria electricitate.
O comisie de arhitecţi renumiţi, printre care şi reprezentanţi ai Insitutului American de Arhitectură, a nominalizat „Farul” Kingspan ca una dintre cele 114 clădiri provenite din 38 de ţări recunoscute de către premiile de arhitectură - organizate pentru a recompensa arhitectura inovatoare.
Casa a fost lăudată pentru abordarea originală a designului sustenabil iar anul trecut a fost premiată în cadrul galelor TTJ.
Ca prima casă zero-carbon care a atins al şaselea nivel potrivit Codului pentru Case Durabile, ”Farul” Kingspan a fost declarată un bun exemplu de progres în domeniul designului rezidenţial.
Câştigător al categoriei Iniţiativa Anului pentru Protecţia Mediului, „Farul” Kingspan a fost apreciat pentru buna izolaţie şi etanşarea performantă şi pentru includerea ventilaţiei mecanice cu recuperarea energiei calorice în toată casa.
Juraţii au avut numai cuvinte de laudă pentru structura elegantă şi distinsă a casei care a impresionat prin forma relativ simplă care încorporează un acoperiş terasă placat cu lemn.
Prin folosirea sistemului de construcţie TEK Kingspan Off-Site, sistem bazat pe SIP-uri (panouri izolatoare de structură) care conferă un grad ridicat de eficienţă termică, construcţia a atins valori U de 0.11W/m2K. Mai mult, sistemul a furnizat un grad excelent de etanşeitate şi a asigurat reducerea pierderii de căldură cu două treimi în comparaţie cu o casă nouă normală, prin folosirea panelurilor izolante pentru îmbunătăţirea eficienţei termice şi reducerea emisiilor de CO2.
Reşedinţa de 93,3 m˛, cu două etaje jumătate este proiectată în conformitate cu standardele britanice. Orice material şi componentă utilizate au fost incluse în proiect datorită capacităţii de a optimiza acreditarea sustenabilităţii globale a designului reşedinţei.
Structura ”Farului” are o formă asemănătoare cu cea a unui hambar, aspect conferit de acoperişul cu o înclinaţie de 40° care susţine o serie de panouri fotovoltaice.
Acoperişul atotcuprinzător adăposteşte zona centrală – un spaţiu de zi generos, deschis, iluminat de tavan, dublu ca înălţime, şi spaţiu de dormit la parter.
Zona de zi prezintă o structură portantă din lemn deci podeaua poate fi introdusă în cadru sau lăsată liberă după caz.
Structura este construită cu sisteme de panouri termoizolante care conferă construcţiei un nivel ridicat de izolare, performanţe termice şi etanşeitate de mai puţin de 1mł/hr/m˛ la 50Pa – reducând pierderea de căldură cu două treimi faţă de o casă normală.
Fundaţia este formată din casete prefabricate din lemn pe o structură circulară din grinzi de lemn susţinute în afara nivelului solului de piloţi elicoidali cu înşurubare rapidă.
Piloţii au efecte minime asupra terenului de fundaţie şi prezintă suportul potrivit pentru construcţii de acest gen. Când construcţia atinge sfârşitul ciclului său de viaţă, suportul rapid pentru fundaţie poate fi îndepărtat.
Această casă durabilă, este prima de acest fel care reuseşte performanţa remarcabilă de a atinge standardele 2016 ale guvernului britanic pentru sustenabilitate, eficienţa energiei şi emisii de carbon.
Acestea sunt cu 100% mai mari decât standardele irlandeze curente pentru construcţii.
 
Informaţii prelucrate de
ing. Andreea Lupan
Imageline © 2007
www.woodholz.ro