Importanţa calităţii sculelor de prelucrare mecanică la succesul unui finisaj
 

Cānd ajunge la finalul procesului de producţie, mobilierul este supus controlului de calitate. Dacă ceva nu este īn regulă, aproape īntotdeauna (şi aici sunt convinsă că majoritatea celor care lucrează īn sectorul de finisaj īmi vor da dreptate) sunt de vină cei de la finisare. Nu neg ca īn multe dintre cazuri are şi finisarea partea ei de vină, dar nu īntotdeauna. Dacă analizăm motivele pentru care apar defectele vom vedea că o bună parte dintre ele nu ţin de modul īn care s-a făcut finisarea.
Defectele care au fost puse īn evidenţă prin finisaj īşi au originea īn etapa premergătoare băiţuirii şi lăcuirii. Ele vin din sectoarele de debitare, prelucrare mecanică, asamblare şi pregătire īn alb a mobilierului. Ele trec neobservate pānă cānd lemnul este băiţuit şi lăcuit. Iar dacă lacul este lucios, orice defect, oricāt de mic, este amplificat, fiind scos şi mai mult īn evidenţă. Pentru a īnţelege cum apar aceste defecte am să dau cāteva exemple.
Să īncepem cu panourile furniruite. Pentru obţinerea acestora se debitează furnirele cu ajutorul cuţitelor. Dacă acestea nu sunt bine ascuţite apar smulgerile de fibră care duc mai tārziu la pătrunderile de clei de la furniruire sau la pătări la băiţuire. Din acest motiv, pe lāngă obligaţia de a controla permanent calitatea cuţitelor, este necesară şi sortarea furnirelor īn funcţie de calitate.
Īn momentul īn care avem furnirele putem trece la furniruirea panourilor. Dacă dozarea adezivului nu se face corect sau, cum am spus şi mai sus, furnirul este de o calitate inferioară, avānd smulgeri de fibră, apar pătrunderile de clei. Īn aceste zone, furnirul fiind saturat de adeziv, nu va mai absorbi nici baiţ şi nici grund. Din acest motiv, īn acel loc, va apărea o pată mai deschisă la culoare iar pelicula de lac va avea aderenţa scăzută la suport.
O importanţă deosebită o are şi prelucrarea mecanică a lemnului masiv. La debitarea cherestelei, dacă cuţitele nu sunt bine ascuţite sau nu sunt cele potrivite pentru acest tip de debitare, vor rezulta repere cu defecte care vor fi puse īn evidenţă mai tārziu, la finisare. Manipularea neatentă īn preajma uneltelor, va duce la apariţia lovirilor, zgārierilor şi a altor defecte care nu se văd cu ochiul liber. Fără o atentă examinare (şi poate nici atunci) acestea nu sunt detectate īnainte de finisare, dar sunt imediat puse īn evidenţă de colorare. Singura soluţie īn acest caz este şlefuirea din nou pāna la lemn (la alb) şi reluarea finisajului.
Chiar dacă nu are legătură directă cu sculele de prelucrare mecanică trebuie amintită aici şi şlefuirea. După cum am spus īn nenumărate rānduri, o şlefuire făcută cu mare atenţie şi cu materiale de bună calitate reduce considerabil riscul apariţiei defectelor de finisare. De exemplu, şlefuirea cu grijă a reperelor va duce la īndepărtarea eventualelor zgārieturi fine, superficiale şi astfel se elimină un viitor defect de finisare.
 
(Articolul complet puteţ citi īn revista Intarzia – Castor Inclus – noiembrie 2008)
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro