O casă pe apă
 

A locui pe marginea unui curs de apă este un mod de viaţă romantic. Să te trezeşti cu o privelişte animată, fie că te afli pe malul unui lac, ocean, râu, sau al unui pârâiaş pare să aibă întotdeauna un efect calmant asupra sufletului. O modalitate de a spori nota de romantism este mutarea locuinţei de pe mal tocmai pe apă, cum a făcut-o arhitectul Robert Oshatz din Portland-Oregon pentru clienţii săi. Acest cuplu de profesionişti care îşi petrec majoritatea timpului în centrul oraşului Portland, au cumpărat un ponton de acostare pe malul de est al râului Willamette, un tronson de râu dintr-o zonă activă atât din punct de vedere comercial cât şi recreaţional. Reşedinţa Fennell a prezentat o ocazie unică pentru designerul  Robert Oshatz de a concepe o casă plutitoare, folosirea grinzilor laminate amintind de poezia susurului şi unduirile râului.
 
Formele clădirii
Chiar dacă a fost gândită într-un stil primordial funcţional, ochiurile de apă şi valurile au constituit de asemenea o sursă de inspiraţie pentru designer. Formele fluide ale structurii contribuie la crearea unei legături mai strânse cu locaţia acvatică. Reşedinţa Fennell a fost proiectată de asemenea în sensul stabilirii unei conexiuni maxime a ocupanţilor săi cu spaţiul acvatic; astfel râul este la vedere, neobstrucţionat de alte locuinţe.
Clienţii sunt adepţii unui trai nu foarte pretenţios şi nu au avut nevoie de mai mult de un dormitor principal, un birou, cameră de oaspeţi cu baie, de bucătărie şi o cameră de zi. Odată stabilite planul de amplasare şi programul, Oshatz a găsit inspiraţie în ochiurile pe care le formează râul şi a folosit grinzi laminate de brad Douglas pentru a da formă curbelor arcuite ale casei. Şindrila de cedru îmbracă construcţia înspre est, nord şi sud, pe când partea de vest se deschide spre râu prin uşi glisante de la podea la tavan şi fereste curbate în partea de sus. Pentru această casă, Oshatz a creat un arc curbat care străbate toată construcţia, apoi a introdus o curbă în formă de S care să fie cuprinsă în arc. Amenajarea interioară obţinută creează impresia că te afli într-o scoică de mare.
Bucătăria, spaţiul de zi deschis cu şemineu şi dormitorul de oaspeţi sunt la parter, iar scara interioară duce spre dormitorul principal aflat la mansardă. Dulapurile în zid şi spaţiile de depozitat (din lemn de cireş american) nu constituie decât un minimum de mobilier, pe când podeaua şi scara din cireş brazilian conferă căldură atmosferei căminului. Pardoseala este din mahon, iar acoperişul şi grinzile de pe tavan sunt din brad Douglas. Balustrada din oţel inoxidabil contrastează cu lemnul din interior iar şindrila de culoarea cuprului care acoperă zonele curbate din exterior reprezintă un alt element contrastant.
Pentru a crea un spaţiu energic şi totodată stabil, Oshatz a creat un „flotor” de 10 metri pe 24 de metri din trunchiuri de brad Douglas. Grinzi de oţel în formă de I au fost apoi plasate transversal, la 2 metri de la centru, pentru că aceasta era distanţa stabilită de Oshatz pentru plasarea grinzilor laminate. Pentru a simplifica construcţia s-a dorit ca sarcina fiecărei grinzi laminate să fie susţinută direct de fiecare grindă în formă de I. De-a lungul grinzilor I la 1,2 metri de centru au fost plasate profile cornier tratate sub presiune de 88 mm pe 140 mm ca apoi grinzile să fie plasate de-a lungul acestora (TJI de 285 mm la 812 mm de centru).
După cum explică Oshatz, izolaţia, ţevile şi sistemul de conducte au fost instalate înainte ca subpodeauna din placaj de 28,5 metri să fie aşezată. De asemenea, cuburi de 100 mm pe 100 mm au fost aşezate sub buşteni pentru a menţine “flotorul” drept şi grinzile mai sus de nivelul apei. Pe măsură ce s-a adăugat mai multă greutate pe durata construcţiei, mai multe cuburi au fost adăugate.
„A fost chiar simplu,” declara Oshatz, „şi acum că ştiu cum se poate realiza, probabil nu o să mai am şansa să mai construiesc o asemenea casă vreodată!”
 
Architectural Record
Imageline © 2007
www.woodholz.ro