Protecţia lemnului în construcţii (1)
 

Coordonatorul local al unei lucrări de construcţie este maistrul constructor a cărui sferă de activitate acoperă în mod complex toate muncile de execuţie. Una dintre operaţiile cele mai importante în domeniul construcţiilor este protejarea lemnului. Această serie de articole vine în ajutorul şefilor de şantier pentru a putea rezolva problemele de conservare a materialului lemnos.
 
Necesitatea protejării lemnului.
După cum se spune, lemnul este prezent în permanenţă în viaţa omului de la leagăn, până la sicriu. Lemnul este materialul de construcţie natural cel mai frumos. Nu are efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane. Este un material cu aspect prietenos, cald, dând o atmosferă caldă, plăcută. Proprietăţile fizice sunt excelente. Este uşor, rigid, dar totuşi flexibil. Se prelucrează uşor, se poate supune solicitărilor de tracţiune, presare, torsiune sau încovoiere. Este rezistent la foc, prin influenţarea proprietăţilor ignifuge. Lemnul este o sursă regenerabilă de material de construcţii, cu o bună politică silvică, poate sta oricând la dispoziţia omenirii.
Ca orice alt material, ia parte la circuitul schimbului de materiale al naturii în care se formează energie din materie, care la rândul său, se materializează din nou. Nimic nu poate scăpa de această lege, fie el material plastic, piatră sau beton armat. Materialele mai solide sunt mai rezistente în timp ce cele organice, cu molecule mai lungi – mai vulnerabile. Pe tot parcursul existenţei lui, materialul lemnos este supus acţiunii unor factori de mediu, care au ca scop final reintroducerea lemnului în circuitul natural, adică re-transformarea acestuia în energie. Acest proces trebuie stopat sau cel puţin încetinit. Lemnul ca şi componentă a unei clădiri trebuie să-şi îndeplinească rolul nu doar câţiva ani, ci o perioadă mult mai lungă de timp.
 
Babos Rezső
Imageline © 2007
www.woodholz.ro