Vinăria Ysios
O clădire cu ondulaţii se armonizează cu munţii şi pământul
 

 

Vinăria Ysios, localizată în nordul clasicii regiuni vinicole La Rioja, în provincia Álava, se bucură de condiţii de cultivare care promit să producă vinuri de înaltă calitate. Pentru a oferi o imagine distinctivă acestei noi etichete, compania a apelat la Santiago Calatrava pentru proiectarea clădirii.
Viile nou plantate (160 de acri de struguri tempranillo) se întind la picioarele Munţilor Cantabrici, în nordul cetăţii medievale fortificate Laguardia, în mijlocul unei provincii rurale deschise cu panorame largi. Clădirea vinăriei, cu o suprafaţă de aproape 8,000 de metri pătraţi, este vizibilă de pe şoseaua din apropiere, precum şi din oraş. Clădirea lui Calatrava profită de această locaţie spectaculoasă, atrăgând vizitatori ocazionali, precum şi tururi organizate pentru entuziaştii vinului. Facilitatea are o capacitate de 1,5 milioane de sticle pe an şi este proiectată pentru o posibilă extindere pe viitor.
Arhitectul s-a confruntat cu dificila misiune de a transforma o construcţie industrială într-un reper, cu un buget limitat de 6 milioane de dolari, sau aproximativ 700 dolari pe metrul pătrat. Pentru vinărie, Calatrava a dezvoltat un repertoriu de forme structurale dinamice preluate din istorie, în mod special o familie de forme ondulate regăsite în bolţile cu strat subţire de ciment ale lui Felix Candela şi ale altor ingineri din anii ’60.
Locaţia este neuniformă, cu diferenţe pronunţate de înălţime de până la 10 metri de la nivelele cele mai înalte din nord, până la cele mai scăzute în sud. Cam jumătate din locaţie este ocupată de vii.Calatrava a adoptat strategia de a conferi un tratament volumetric acoperişului şi zidurilor – limite fizice ale peisajului din exterior şi ale vinăriei din interior – astfel încât continuitatea dintre cele două spaţii este obţinută prin ‚mişcarea statică’ a împrejmuirilor.
Două ziduri de ciment lungi de 196 de metri purtători de greutate, situaţi la 126 de metri depărtare, trasează o formă sinusoidală atât în plan, cât şi în înălţime.
Faţada dinspre sud este îmbrăcată cu şipci de cedru plasate orizontal care, reflectate în bazine, se aseamănă unui şir de butoaie de vin. Bazinele sunt placate cu ceramică spartă albă.
Panourile de aluminiu de pe acoperiş creează un contrast material faţă de faţada caldă de lemn. Efectul luminii soarelui accentuează volumul acoperişului, creând un efect cinetic în contrast cu fundalul calm al viei. 
 
ARHITECTURAL RECORD
Imageline © 2007
www.woodholz.ro