O "bulă" în grădina zoologică
Turnul panoramic Korkeasaari
 

 

O structură uşoară, aerisită, cu forme line, rotunjite „Bubble”, noua construcţie din grădina zoologică din Helsinki, a devenit deja un nou simbol al oraşului.
Situat la 18 m deasupra mării şi oferind panorame spectaculoase asupra acesteia şi asupra oraşului, turnul a devenit un simbol delicat al insulei Korkeasaari.
Înfiinţată în 1889, grădina zoologică din Helsinki, aflată pe insula Korkeasaari, are animale din Finlanda şi din întreaga lume. Competiţia pentru designul turnului din lemn înalt de 10 m, prezentat studenţilor de la arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice din Helsinki, a fost organizată de grădina zoologică Korkeasaari în colaborare cu Wood Focus Finlanda.
Structura, care aminteşte de frunzişul unui copac, a fost construită pe un deal rotund din granit care se înalţă în centrul grădinii zoologice, pe o suprafaţă de 82 metri pătraţi. „Bula” este compusă din 72 de scânduri lungi, cu o secţiune de 60 mm x 60 mm, curbate şi îndoite. Peste 600 de îmbinări susţin structura în pături a turnului.
Nefiind protejat împotriva intemperiilor, lemnul este tratat cu un balsam de lemn pe bază de ulei de in cu protecţie împotriva razelor UV. Efectul tratamentului suprafeţei cu balsam de lemn pe bază de ulei de in a fost determinat de teste de umiditate, iar durabilitatea îmbinărilor a fost testată prin teste de tensiune.
 
Când desenul formei neregulate s-a dovedit a fi dificil, Hara a turnat un model din plastilină. Imagini digitale ale modelului au funcţionat apoi ca o bază pentru desenele din AutoCAD. Utilizând desenul pe nivele el a construit un model 3D pe computer, pe care a „lipit” scândurile îndoite pentru a forma structura. Studenţii participanţi la workshop-ul din cadrul Wood Studio au dezvoltat designul prin asamblarea de modele scalare şi explorarea detaliilor structurale.
Pentru a vedea dacă scândurile pre-curbate vor rezista la îndoire, Hara a utilizat metoda lamelară. Pentru că elementele lamelare au rezistat la îndoire, el a recurs la băile de abur, o metodă tradiţională utilizată în construcţia bărcilor. Rezultatul este un turn cu două nivele, cu o înălţime de zece metri. Materialul lemnos a fost furnizat de către compania forestieră Kuningaspalkki, care a sponsorizat proiectul.
 
FLOORNATURE
Imageline © 2007
www.woodholz.ro