Designul ca şi terapie
 

 

Centrul de Îngrijire a Bolnavilor de Cancer Maggie’s Highlands de la Spitalul Raigmore din Inverness, proiectat de PagePark Architects, este o clădire cu un nivel şi jumătate, cu structura de lemn acoperită cu cupru, concepută pentru a reflecta şi a se armoniza cu peisajul învecinat, proiectat de apreciatul arhitect peisagist Charles Jencks. Clădirea încearcă să ofere un mediu bogat, plin de căldură şi confort celor care folosesc acest Centru –  oricărei persoane asociate sau implicate în orice fel în această boală.
Forma clădirii este concepută ca o inversiune a unei coline din peisajul alăturat clădirii, aceasta având o formă preluată din geometria sacră, aceea a unei vezici spiralate, cele două forme combinându-se pentru a crea o trilogie de forme interconectate. Zidurile clădirii formează faţă de verticală un unghi de 10° şi formează o spirală în ascensiune, formă distinctibilă atât din interiorul, cât şi din exteriorul clădirii.
Învelişul exterior este acoperit în principal cu panouri de cupru pre-patinate care înconjoară spirala în „benzi” ascendente, ca reacţie şi ca accentuare a formei spiralate şi ca ecou al formei în scări de pe potecile colinelor. Învelişul de cupru este adus în interiorul clădirii pentru a atenua limitele clare dintre interior şi exterior, identificând în acelaşi timp foarte clar forma fundamentală a spiralei.
Forma şi „limbajul” clădirii constituie o reacţie directă la cele două coline spiralate, combinându-se pentru a crea o trilogie de forme interconectate, reprezentând metaforic celule vii în diviziune. Forma clădirii este concepută ca o inversiune a uneia dintre coline, zidurile formând un unghi în exterior şi nu în interior, fiind acoperite cu benzi verzi de cupru ce urcă în jurul clădirii, ca un ecou al potecilor spiralate de pe fiecare colină.
Sunt evidente în compoziţia clădirii două forme veziculare suprapuse – una dintre ele formând încheierea clădirii, cealaltă formând un gard care închide un spaţiu al unei grădini alăturate clădirii. Cea de-a doua formă veziculară începe în centrul împrejmuirii grădinii şi apoi urcă pentru a crea un perete care delimitează primul dintre spaţii de „gradina” înconjurătoare.
Centrul este unul dintre cele patru existente în Scoţia, dedicate lui Maggie Keswick Jencks, care a susţinut că un design bun poate influenţa starea de sănătate. De la moartea ei, acum 11 ani, mulţi arhitecţi renumiţi au acceptat această provocare, începând cu Frank Gehry din Dundee până la Zaha Hadid din Kirkcaldy.
Maggie's Highlands, proiectat de PageParks Architects, are forma unei nave tăiate în jumătate pe orizontală şi a fost concepută pentru a-i duce pe călătorii săi într-un loc cu orizonturi deschise, nu într-un spaţiu închis şi mut.
Cladirea în sine este riscantă. Are graţie, însă se înclină într-o parte şi în alta. Se deschide în feluri surprinzătoare pe măsură ce se ridică; volumele sunt stranii, neterminate, largi. Oferă o serie de privelişti neaşteptate asupra unui micro-peisaj născocit cu eleganţă.
 
ARCHITECTURE WEEK
Imageline © 2007
www.woodholz.ro