(Re)convertire la lemn
„Amintirea” unei case de arhitect
 

Casa unui arhitect este întotdeauna o casă mai specială. Grija arhitectului pentru propriul adăpost-locuinţă se remarcă încă de la alegerea sitului şi până la alegerea materialelor, detaliile cele mai mici sau chiar existenţa de după stingerea din viaţă a arhitectului. Aşa s-a întâmplat şi în cazul casei lui Kós Károly.
 
Arhitectul Kós Károly este mai puţin cunoscut în comparaţie cu etnograful, scriitorul, politicianul Kós Károly, deşi este unul din cei mai de seamă arhitecţi transilvăneni din prima jumătate a secolului trecut. Printre capodoperele sale de arhitectură se remarcă casa de la Stana, denumită şi „Varjúvár” (Cetatea Corbului), clădirea actualului Muzeu Naţional Secuiesc de la Sfântu Gheorghe sau probabil cea mai renumită piesă, contribuţia la ansamblul arhitectural al Grădinii Zoologice din capitala maghiară.
 
Arhitectura lui Kós nu poate fi inclusă într-un stil, curent anume fără echivoc: unii o consideră a fi de Secesion, alţii ca fiind organică premodernă. Lucrările sale nu se pot defini nici ca eclectice, nici ca fiind de Secesion, deoarece diferă mult de caracteristicile stilistice comune, clasice. Cu toate acestea, arhitectura lui este cronologizată în stilul Art Nouveau de către mulţi istorici, critici de artă şi de arhitectură. Complementar definiţiei clasice ale artei din 1900 a existat însă un element nou, ce provine din Anglia. John Ruskin, arhitect englez al secolului XIX-lea a crezut în renaşterea artei prin întoarcerea spre/la natură, ceea ce a impulsionat redescoperirea artei populare. Ornamentica bogată şi colorată a fost descoperită mai ales în arta populară primitivă, fapt ce a stârnit interesul pentru valorile naţionale. La începutul secolului XX, în multe ţări ale Europei s-a înfiripat un interes deosebit pentru arta populară. Astfel s-a întâmplat şi în centrul-estul continentului – printre alte zone geografice şi în Transilvania. Arhitectura lui Kós Károrly este penetrată de influenţe artistice engleze. Astfel, în arhitectura lui prevalează materialitatea şi soliditatea, care sunt trăsăturile unei arhitecturi civile intime, caracteristicile stilului Art&Crafts...
 
 
Ványolós Endre
arhitect
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro