Respir! Nevoia clădirilor tradiţionale de a respira
 

O casă sănătoasă... pentru un corp sănătos!
Casa în care locuim este o extensie a organismului nostru şi, asemeni epidermei, trebuie în primul rând să ne protejeze de agenţii externi, de vânt, ploaie sau zăpadă, frig sau caniculă. Şi la fel ca pielea noastră, acest înveliş protector are nevoie să respire şi să transpire, astfel încât să asigure un mediu sănătos în interior.
În timpul activităţilor noastre, în interiorul clădirilor se formează o anumită cantitate de vapori de apă. Aceştia pot proveni de la spălat, de la gătit sau doar din simplul fapt că respirăm. Un anumit grad de umiditate a aerului este necesar, dar dacă nivelul acesteia creşte prea mult şi se menţine pentru un timp îndelungat, va conduce inevitabil la condens şi la dezvoltarea unor agenţi biologici dăunători cum ar fi mucegaiul.
O ventilaţie corespunzătoare este esenţială
Clădirile tradiţionale sunt construite din materiale permeabile care lasă clădirea să respire. Astfel, prin zidărie, planşee, pardoseli şi chiar tâmplării, are loc un transfer foarte lent al aerului însoţit de vaporii de apă de la interior spre exterior, transfer care contribuie la menţinerea unei atmosfere sănătoase înăuntrul locuinţei. Bineînţeles, mai e nevoie şi de aerisirea zilnică a locuinţei, fiind binecunoscută zicala: „unde soarele nu intră pe geam, intră doctorul pe uşă.”
Incompatibilitatea materialelor moderne cu sistemele de construcţie tradiţionale
Una din problemele actuale o constituie utilizarea materialelor moderne pentru repararea clădirilor tradiţionale sau pentru modernizarea acestora. Marea majoritate a acestor tipuri de materiale s-a dovedit incompatibilă cu sistemele de construcţie tradiţionale, deoarece în timp ce clădirile moderne se bazează pe materiale impermeabile ce opresc penetrarea apei în zidărie, cele tradiţionale permit un anumit transfer de vapori şi evaporarea umidităţii.
Utilizarea mortarelor cu ciment (în loc de var), a sistemelor uşoare de construcţii cu izolaţii din polistiren sau din alte fibre artificiale (în loc de zidării solide permeabile cu capacitate de înmagazinare a căldurii – inerţie termică), a tâmplăriilor din PVC cu geam termopan (în locul celor din lemn), a membranelor de plastic şi a acoperişurilor cu plăci metalice, contribuie la formarea unui înveliş impermeabil, care nu mai permite clădirii să respire. În aceste condiţii, ventilarea trebuie făcută exclusiv prin deschiderea ferestrelor sau prin alte mijloace mecanice. Această necesitate nu poate fi în cele mai multe cazuri satisfăcută în condiţiile vieţii moderne, când din motive de securitate sau din lipsă de timp ferestrele nu sunt ţinute deschise atât cât ar trebui, iar sistemele mecanice nu sunt întreţinute corespunzător. De asemenea, prin utilizarea finisajelor moderne, ca de exemplu a sistemului de parchet laminat de tip PAL, a vopselurilor sintetice (pe bază de solvenţi), a mochetelor şi adezivilor utilizaţi la producerea şi fixarea acestora, a mobilei de tip PAL şi PFL, s-a observat o creştere periculoasă a nivelului de compuşi organici volatili (VOC) în compoziţia aerului din interiorul locuinţelor.
 
Arh. Silvia Demeter-LOWE
Imageline © 2007
www.woodholz.ro