Centrul comercial Meduna
Archés combină utilizarea riguroasă a materialelor tradiţionale cu o concepţie de proiectare inovativă, menită să învingă modelele arhitectonice uzuale
 

 

Centrul comercial Meduna
Archés combină utilizarea riguroasă a materialelor tradiţionale cu o concepţie de proiectare inovativă, menită să învingă modelele arhitectonice uzuale
Proiectul Meduna reprezintă o tentativă de abordare alternativă al arhitecturii centrelor comerciale. Se porneşte de la presupunerea, că tipologia centrului comercial poate să depăşească limitele definite ale modelelor arhitectonice standard, şi să treacă la linii şi forme mai puţin compacte şi mai fluide. Clădirea, deci a fost proiectată având o formă dreptunghiulară, dar cu un profil flexibil şi mobil, care parcă imită creasta munţilor Piancavallo, care se disting pe fundal. Complexul se situează în zona periferică a comunei Pordenone.
Premisele, totuşi, încă de la început nu au fost simple: nu numai din cauza problemelor de spaţiu (în realitate, pentru găzduirea unor structuri noi a fost disponibilă strada Aquileia), ci mai degrabă datorită semnificaţiilor sociale, urbanistice şi de comunicare. Se vorbeşte deci de primul centru comercial care se infiltrează în mediul urban din Pordenone, aflat chiar la intrarea în oraş. Din acest motiv Administraţia Municipală şi Societatea Coop Nordest din Reggio Emilia, au pus bazele unui acord pentru realizarea unui edificiu, care să aibă nu numai o valoare comercială, ci să prezinte şi o imagine de calitate, modernă, şi reprezentativă pentru dinamismul oraşului, ca un prim semn, o carte de vizită pentru cei care vin din est în capitala provinciei.
Regula de utilizare a materialelor unifică imaginea şi perceperea spaţiilor: cimentul prinde viaţă datorită finisării externe realizate prin intermediul unei matriţe turnate cu efect de piatră, pentru a crea o faţadă care parcă s-ar afla în mişcare, dar este şi solidă. Sticla şi oţelul devin sinonime cu transparenţa şi greutatea redusă.
În interior cimentul s-a înlocuit cu lemnul de brad, care inspiră căldură şi o atmosferă familiară. Toate materialele sunt tradiţionale, dar sunt şi inovative datorită gradului de finisare. Toate detaliile din ciment, lemn şi o parte a celor din metal au fost realizate de către Gruppo Arches (Spav prefabbricati, Euro Holz, Tecnoimage) din Martignacco, Udine.
 
Arealegno
Imageline © 2007
www.woodholz.ro