Cultura Kanak şi arhitectura modernă
Colibe tradiţionale pentru un centru cultural
 

 

Centrul Cultural Tjibaou dedicat amintirii lui Jean-Marie Tjibaou, decedat în 1989, în timp ce conducea lupta pentru autonomia ţării sale, împotriva guvernului francez, are ca element principal originea culturală şi căutarea identităţii poporului băştinaş Kanak din Noua Caledonie şi din Pacificul de Sud. În limba maternă a poporului băştinaş, cea a lui Jean-Marie Tjibaou, limba pije, este de asemenea cunoscută sub denumirea de Ngan Jila – însemnând centru cultural.
Centrul în sine este similar cu satele în care locuiesc triburile Kanak; o serie de colibe (sau case în franceză), care disting funcţiile şi ierarhiile din cadrul tribului (les tribus) şi o alee principală dealungul căreia sunt aşezate colibele. Mai specific este faptul că, Centrul Cultural se compune din trei „sate”, realizate din zece „Case Mari” de diferite dimensiuni şi funcţii (spaţii pentru expoziţii, bibliotecă multimedia, cafenea, săli de conferinţă şi amfiteatru). Legătura dintre „Casele Mari” s-a realizat printr-o alee uşor şerpuită, care ne aminteşte de aleea ceremonială din satele tradiţionale Kanak.
Identitatea Kanak este pusă în evidenţă nu numai prin forma clădirii, dar şi prin legătura ei cu mediul înconjurător. Aşezat pe o peninsulă între Oceanul Pacific măturat de furtuni şi o lagună calmă, proiectul lui Renzo Piano profită de vânturile dominante care vin din direcţia oceanului, care realizează un sistem de ventilaţie naturală. Lamele orizontale de lemn compuse din lemn de iroko (un tip de lemn care nu putrezeşte şi care rezistă şi la vânturi care bat cu forţa ciclonului) la faţada exterioară dinspre ocean, care filtrează vântul, ajungând la un al doilea strat, o faţadă interioară cu jaluzele de sticlă, care se deschid sau se închid în funcţie de puterea vântului, permiţând ca vântul să curgă printre clădiri realizând o ventilaţie blândă. Dublul strat filtrează de asemenea şi aerul cald, iar la partea superioară funcţionează ca un coş.
 
Arhibois
Imageline © 2007
www.woodholz.ro