Complexul Palatului Changdeokgung
 
 

 

 

La începutul secolului al XV-lea împăratul Taejong a comandat construcţia unui palat nou, amplasat într-un loc foarte favorabil. A fost înfiinţat un departament al construcţiei palatului, pentru a crea complexul, compus din mai multe clădiri oficiale şi rezidenţiale, situate într-o grădină care a fost adaptată foarte inteligent la terenul inegal de 58 de hectare. Rezultatul este un exemplu excepţional de arhitectură şi design al palatelor din Orientul Îndepărtat, îmbinat armonios cu peisajul înconjurător.
Clădirea Palatului Changdeokgung este un exemplu de seamă al arhitecturii palatelor din Orientul Îndepărtat şi al designului de grădini, excepţional datorită modului în care s-a realizat integrarea clădirilor şi s-a obţinut armonia cu natura înconjurătoare, s-a realizat adaptarea la topografia terenului, cu păstrarea pădurilor indigene. Changdeokgung a fost inclus în patrimoniul mondial, de către UNESCO în 1997.
Changdeokgung (Palatul Changdeokgung sau Palatul virtuţii prospere) este un palat situat într-un parc din Seul, Corea de Sud. Este unul dintre cele „Cinci Palate Mari” construite de către împăraţii din Dinastia Joseon, şi datorită amplasării la est de Palatul Gyeongbokgung, Changdeokgung este cunoscut şi ca Palatul de Est.
Construcţia palatului Changdeokgung a început în 1405, şi s-a terminat în 1412 cu construcţia porţii principale Donwhamun în timpul domniei regelui Taejong. Regele Sejo din dinastia Joseon a extins suprafaţa palatului cu circa 500.000 m2, care include Biwonul, sau Grădina Secretă. Biwon este o grădină privată de circa 2,5 hectare din cadrul palatului Changdeokgung, plină de alei care traversează pădurile, iazuri de lotus, şi pavilioane de distracţie. A fost amenajată în 1623 şi a servit mai multe decenii ca refugiu regal.
O prezenţă interesantă este iazul de lotus înconjurat de pavilioane, dintre care unul aşezat pe console deasupra marginii, cu ajutorul a doi piloni aşezaţi în apă. Neobişnuitul pavilion cu 20 de laturi este unic în Coreea.
Palatul a fost ars până la temelii pe durata invaziei japoneze din 1592 şi a fost reconstruit în 1609 de către regele Sonjo şi Regele Kwanghaegun. Următoarea incendiere a fost în 1623, datorită revoluţiei politice Injo împotriva lui Kwanghaegun. Palatul a fost de asemenea atacat de către Qing, Franţa şi Statele Unite, dar de-alungul istoriei sale de reconstruire şi renovare, a rămas fidel designului său original. Changdeokgung a fost sediul curţii regale şi reşedinţa guvernului până în 1872, când a fost reconstruit palatul Gyeongbokgung din vecinătate. Ultimul rege al Coreei, regele Sunjong a trăit aici până la moarte, în 1926.
Changdeokgung a suferit o serie de reparaţii şi reconstrucţii datorită incendiilor, dar nu a fost niciodată redus ca dimensiune. Structura cea mai veche din complex este poarta Donhwamun. O altă clădire străveche include Injeongjeon (utilizat pentru ceremoniile de aniversare şi recepţiile de primire a diplomaţiilor străini), Seonjeongjeon (utilizate pentru dezbaterile afacerilor naţionale), şi Daejojeon (reşedinţa reginei). La acesta se adaugă grădina din spate (Huwon) care a servit ca zonă de recreare pentru regii Joseon.
Imageline © 2007
www.woodholz.ro