Coada "balaurului" - cel mai lung pod de lemn din Europa
 
 

Cu finalizarea în toamna anului 2006 a proiectului unui pod impunător de lemn, o firmă de construcţii din lemn a atras atenţia reporterilor de la televiziune şi de la radio. „Coada balaurului” cu o lungime de 240 m – aşa cum s-a poreclit podul destinat pietonilor şi bicicliştilor – are un design nou cu o structură cu traverse care l-a făcut să stârnească interesul întregii lumi. Acest pod nou „de aventură” pe terenul „National Garden Show” (BUGA) din Ronneburg este un simbol modern, pentru ceea ce poate să atingă un grup de ingineri civili, în acest caz utilizând lemn lamelar, produs cu o tehnologie de ultimă oră. Acest proiect al podului de lemn a fost construit de către Schaffitzel Holzindustrie GmbH + Co.KG, o firmă care se află în vecinătatea Schwabisch Hall. „Ne-am specializat în proiecte de construcţii din lemn de înaltă calitate, multe dintre ele împart noul teren în trei sectoare: poduri, structuri creative şi structuri de tipul edificiilor publice,” – a afirmat Jurgen Schaffitzel, partener manager al firmei, cu 45 de angajaţi. „Calitate înainte de cantitate” este motto-ul firmei specializate în „elemente de construcţii încleiate, realizate din lemn lamelar”. Cerinţe de design provocatoare – mai ales cele care conţin componente curbate – este ceea ce Schaffitzel, ca firmă,  apreciază cel mai mult, oferind soluţii eficiente, care sunt extrem de atractive în termeni comerciali.
O catastrofă ecologică germană transformată într-un parc spectaculos
Peisajul de lângă oraşul Ronneburg, din estul ţării, a fost devastat timp de peste 40 de ani de mineritul de uraniu. Sute de grămezi de zgură radioactivă au acoperit zona provincială a landurilor din fosta Germanie de Est,  cum ar fi Turingia şi Saxonia. Un munte de zgură s-a conturat deasupra oraşului Ronneburg. Ecologiştii l-au denumit cea mai mare catastrofă ecologică a tuturor timpurilor din Germania.
Viitorul acestei zone este de-a dreptul promiţătoare. Guvernul german a iniţiat un program de curăţenie cu o durată de 15 ani şi cu costuri implicate de 6 miliarde de Euro. Grămezile de zgură au fost nivelate şi acoperite cu pământ şi iarbă. Muncitorii ecologişti au închis sau au recuperat 30 de puţuri de mină, tuneluri şi ape de mină cu reziduuri contaminate.
Acum Germania planifică să se ţină aici Târgul de flori, cunoscut sub denumirea de BUGA. Pe durata de şase luni, începând din aprilie 2007, organizatorii se aşteaptă la 1,5 milioane de vizitatori. Organizatorii  afirmă că, s-a depus o muncă extraordinară pentru recuperarea zonei de minerit, care a reprezentat riscuri serioase pentru sănătate. În anii recenţi proiectanţii au transformat 450 000 m2 de teren într-un paradis de plante parfumate, pajişti, trandafiri, tufişuri şi grădini pitoreşti cu arbori. Expoziţia de flori, grădini şi peisaje, cât şi podul lung de lemn, se aşteaptă să reprezinte mare atracţie, aşa cum s-au exprimat purtătorii de cuvânt de la BUGA. Vizitatorii vor putea să vadă zonele de minerit recuperate, care acoperă o treime din suprafaţa de expoziţie a grădinii.
 
HOLZBAU
Imageline © 2007
www.woodholz.ro