Norvegia, o ţară care îţi dă fiori

Un pod aparent neterminat, atârnând în aer, proiectat de câtre Todd Saunders şi Tommie Wilhelmsen oferă o privelişte spectaculoasă al unuia dintre cele mai mari fiorduri de pe coasta de vest a Norvegiei.
Se pare că, între natură şi locuitorii ţărilor din nordul Europei există o legătură caracterizată de o ambivalenţă culturală. Ei respectă tot ce exprimă natura, luptă pentru protejarea ei şi încearcă să menţină intervenţiile umane la minim, şi de asemenea încearcă să oprească orice formă de poluare. Astfel, ei par să fie devotaţi să menţină un raport perfect şi o armonie senină cu mediul înconjurător. În acelaşi timp ei încearcă să-şi compare forţele cu natura, prin introducerea unei tensiuni cercetate foarte atent. Ei chiar provoacă tema construcţiei într-un scenariu cât mai sălbatic, ca în cazul acestui proiect norvegian, lângă Aurland, ţinut renumit pentru spectaculoasele sale fiorduri.
În 2002 trei firme de arhitectură au fost invitate pentru a studia posibilitatea realizării unui observator panoramic situat pe neuniforma coastă de vest. Alegerea locului implică în mod automat dorinţa de a pune în valoare peisajul şi de a garanta o experienţă tulburătoare. Arhitecţii câştigători au îndeplinit această misiune senzaţională pe deplin, ducându-l la extreme, prin proiectarea unei rampe de lungime de 30 m, sub forma unei platforme într-un spaţiu gol, şi asigurând turiştilor o experienţă de neuitat. Plină de viaţă şi lumină, structura îmbrăcată în lemn este dovada priceperii inginereşti. Ideea de bază a proiectului realizat de Todd Saunders şi Tommie Wilhelmsen a fost sentimentul dramatic de a trece de pe munte într-un spaţiu gol, până la oprirea de o barieră de sticlă aflată la capătul platformei.
Aurland este la trei ore distanţă de Bergen, un oraş mic pe Sogne og Fjordane, unul dintre cele mai mari şi cele mai spectaculoase fiorduri de pe coasta de vest a Norvegiei. Priveliştea fenomenală atrage turişti din întreaga lume, dar efectul direct al entuziasmului vizitatorilor este un număr imens de maşini, autobuze, şi bineînţeles, lume, care pătrunde nu foarte gentil într-o natură sălbatică, neatinsă şi preţioasă.
Pentru a rezolva problema, Departamentul Norvegian pentru Drumuri a iniţiat un concurs cu scopul de a reconcilia turiştii cu natura. Câştigătorul duo canadian/norvegian Todd Saunders şi Tommie Wilhelmsen a propus o combinaţie între o platformă cu rol de observator, cu toaletele şi parcarea obligatorie, dar care separă diferitele elemente, delimitând neplăcerea parcării de la priveliştea idilică.
Locul este la Stegastein, pe un drum întortocheat, care acum a devenit aproape de prisos, când un tunel şi-a croit drum prin munte. Ieşind la 30 m de la vârful dealului, platforma este, fără îndoială, un element foarte îndrăzneţ în peisaj, înconjurând şi revenind la coasta dealului unde structura sa expusă de oţel este ancorată într-o bază de beton. Alegerea prudentă a locului a avut ca scop păstrarea copacilor de pin, vizitatorii „plimbându-se” astfel prin vârful copacilor.
Traversarea platformei nu este pentru cei cu inima slabă. Deşi este aparent solid şi îmbrăcat cu grinzi de pin, structura suplă se leagănă uşor când bate vântul. Cei care îl traversează până la capăt pot să savureze o privelişte superbă asupra fiordului, de la o înălţime de 600 m, care nu este întreruptă de nici un parapet.
Structura are lăţimea de 4 m, lungimea de 30 m, şi măsoară 9 m de la margine până la suportul de la bază. Un cadru de oţel formează armătura acestui pod: componentele mai mici de oţel au fost asamblate mai târziu, deoarece astfel s-au transportat mai uşor, dar o problemă serioasă au reprezentat-o drumurile norvegiene care duc la acest loc.
„Picioarele” de oţel sunt vizibile la baza structurii şi se termină într-o fundaţie de beton îngropată în pământ, ca să rămână invizibilă.
Panouri solide din lemn de pin acoperă suprafaţa podelei şi părţile laterale, lemnul fiind păstrat în forma sa naturală, cu o finisare fără culoare. Părţile laterale ale structurii sunt realizate din grinzi laminate având grosimea de 7,5 cm. Grinzile drepte au fost realizate local în Norvegia, în timp ce părţile curbate au fost produse în Olanda.
 
CDN Architect
Imageline © 2007
www.woodholz.ro