Walden – înăuntru sau afară?
Un omagiu adus lui Thoreau
 

„Walden, sau viaţa în pădure” este numele unei povestiri al scriitorului şi filozofului american Henry David Thoreau (1817-1862), scrisă la mijlocul secolului XIX, în care acesta îşi descrie viaţa şi relaţia sa cu natura.
„Am mers în pădure, pentru că am dorit să trăiesc acolo în mod intenţionat, să contemplu doar lucrurile esenţiale ale vieţii, să văd dacă aş putea să nu învăţ ceea ce m-ar învăţa, şi să nu ajung la capătul vieţii, constatând că nu am trăit.”
Când autorul american a scris aceste cuvinte în 1854 probabil nu a anticipat faptul efectul inspiraţional pe care îl va fi avut 150 de ani mai târziu, asupra artistului Nils Holger Moormann. Thoreau s-a retras în pădurile din Concord, pe malul lacului Walden, în Massachusetts, întorcându-şi spatele unei societăţi industrializate a tinerei Americi, pentru a atinge o unitate perfectă cu natura. Pe malul lacului şi-a construit o cabană în care a trăit timp de doi ani

şi două luni.
Conceptul vieţii simple l-a influenţat pe Nils Holger Moormann în crearea unui „proiect-grădină” în Bavaria Superioară, prin care acesta lansează o invitaţie la viaţa în aer liber.
„Cutia de chibrituri” astfel creată are proporţii cu totul deosebite, oferind în sine calităţi mult mai complexe decât o oarecare magazie în grădină. Grădinarii îşi pot depozita uneltele precum lopata, grebla sau roaba într-o „cutie de lemn” de proporţii neobişnuite. Cei mai relaxaţi pot alege siesta, aşezându-se la masa din cabină, sau urcând pe scară la nivelul superior. De acolo pot admira priveliştea, sau se pot întinde pentru a se delecta în jocul norilor, sau număratul stelelor, sub acoperişul glisant din plexiglas. Necesitatea unui foc de tabără este asigurată într-o „căldare” suspendată, lângă care este spaţiu suficient pentru adăpostirea lemnelor de foc. 
 
 
AIT
 
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro