Protecţia lemnului pentru acoperişuri īnalte īn special a lemnului utilizat la construirea mansardelor
 

Tratarea problemei o divizăm de la īnceput īn două, deoarece sarcinile ce ne revin atunci cānd construim un acoperiş nou sunt parţial diferite faţă de cazurile cānd īncercăm să ridicăm o mansardă sub o structură veche.
Pentru construirea unui acoperiş nou achiziţionăm de obicei lemnul deja tratat şi īn acest caz, īn timpul montării, este necesară doar protejarea suprafeţelor unde s-au efectuat tăieri. Aici trebuie să evităm două probleme care pot să pară.
Īn primul rānd trebuie să ne convingem că materialul cumpărat, de altfel foarte scump, a fost īntr-adevăr protejat sau i s-a aplicat doar un strat de vopsea de acoperire. Nu este un lucru uşor. Este recomandat să cerem de la producător certificate de calitate iar dacă avem incertitudini, să dăm o probă la analizat. Īn laboratoare pot fi evidenţiate prezenţa tuturor substanţelor care se utilizează la protecţia lemnului. Şi aceasta este o problemă grea. Se impune un control tehnic de calitate strict. Este benefică utilizarea materialelor de protecţie colorate şi un laborator de analize aflat la mică distanţă.
 
Īn UE posibilitatea realizării protecţiei prin imersie la faţa locului este din ce īn ce mai mică. Īn cantităţi mai mari lemnul poate fi protejat doar la depozite (Castor 2006 11-12 şi 2007. nr.1 ). La faţa locului pot fi efectuate doar corecţiile ulterioare. Pentru protecţia preventivă este deosebit de eficient Wolmanit QB-I sau Bionatur.
Pe piaţă găsim o varietate mare de produse pentru protecţia lemnului, care uneori seamănă īntre ele, nefiind  totuşi identice. Dacă avem posibilitatea, este bine să alegem soluţia cea mai potrivită şi evident cea pe care ne-o permite şi buzunarul. Nu este soluţia cea mai potrivită să cumpărăm şi să aplicăm pe suprafaţa lemnului cel mai ieftin produs. Trebuie să avem īn vedere ce pericole prezintă locul unde vine montat lemnul, cāt de scumpă şi pretenţioasă este clădirea, iar pentru viitor, cāt de accesibil va fi locul unde am utilizat lemnul īn construcţie, etc. Īntotdeauna trebuie – şi se poate găsi materialul potrivit. Dacă avem nelămuriri este bine să apelăm la specialişti.
 
Este foarte importantă protejarea corespunzătoare a şarpantelor deoarece īn cazul unei mansardări, practic toate structurile vor fi acoperite. Dacă lemnul nu este protejat, sau nu are un grad de protecţie adecvat, īn spaţiile īnchise se dezvoltă cu uşurinţă bacterii, fungi şi insecte care vor degrada toată construcţia. Dacă nu se execută o lucrare de mansardare, situaţia este puţin mai simplă, deoarece īn pod nimeni nu va studia eventualele degradări. Dacă totuşi ele apar, eliminarea lor este cu mult mai uşoară decāt īn cazul unei mansarde...
 
Babos Rezső
Docent universitar
Universitatea de Vest Ungaria
Imageline © 2007
www.woodholz.ro