Alternative în construcţii: materialele ecologice
Ecologice, rezistente, produse din materii prime simple şi recomandate de experţii în domeniu. Dar mai costisitoare. Produsele naturale şi-au format deja propriul segment de piaţă în Germania. Dacă produsele naturale încep sau nu să câştige teren şi în România, aflăm din sfaturile şi recomandările ce urmează.
 

O să întrebaţi, desigur, de ce vopsele naturale? La această întrebare a încercat să răspundă conferinţa de specialitate cu tema “Materiale tradiţionale în construcţii”, susţinută la Sibiu în perioada 9-10 martie 2007. Evenimentul găzduit de Casa Artelor, a fost coordonat de Martin Christian Krampfer din Germania, specialist recunoscut pe mai multe continente şi autor al unor publicaţii de gen: ”Naturfaben und Lehm” (Vopsele/culori naturale şi lutul), ”Naturliche Farben” (Vopsele/culori naturale) sau “Naturfarbenratgeber” (Consultant în vopsele naturale). În plus, acesta este şi expert autorizat de Handwerkskammer Hamburg (Camera Meşteşugarilor din Hamburg) în protecţia mediului.
La evenimentul organizat la Sibiu de Naturalpaint SRL, importator al materialelor ecologice germane Kreidezeit, au participat şi reprezentanţi ai unor firme din Braşov şi Cluj, interesate de distribuirea şi promovarea materialelor ecologice.
Discuţiile din cadrul conferinţei s-au axat pe: protejarea şi finisarea ecologică a suprafeţelor din lemn, design şi decoraţiuni interioare pe bază de vopsele de cazeină, calcar de mină şi clei, la care s-au adăugat reţete şi sfaturi practice de utilizare a produselor naturale, însoţite de demonstraţii pe măsură. 
 
În principiu, vopselele naturale nu sunt o noutate, reţetele care stau la baza lor fiind vechi de secole. Însă producătorii de vopsele naturale folosesc exclusiv substanţe netoxice, care protejează atât sănătatea oamenilor cât şi mediul înconjurător. Astfel, vopseaua naturală este o alternativă pe piaţa materialelor de construcţii.
Materialele ecologice germane Kreidezeit sunt fabricate după reţete tradiţionale, atât de străvechi încât urme ale acestor preparate au fost găsite chiar şi în cultura romană. Avantajul acestei metode de lucru a fost explicat pe larg de către specialistul Martin Krampfer, care a spus că, din punct de vedere ecologic, procesul de producţie înregistrează un consum minim de energie, iar materiile prime folosite sunt naturale şi se obţin din plante, produse animale şi minerale. Printre cele mai cunoscute ingrediente sunt uleiul de in şi cazeina, o albumină obţinută din lapte ...
 
Amalia Derscariu
Imageline © 2007
www.woodholz.ro