De la aviaţie la restaurarea de gospodării ţărăneşti
Viorel Lascu reface case vechi pentru a le integra în circuitul turistic
 

Un specialist orădean în aeronautică şi-a pus în cap să restaureze vechi gospodării ţărăneşti, pentru a le integra apoi în circuitul turistic. Activitatea este, deocamdată, mai mult o pasiune decât una aducătoare de beneficii, spune întreprinzătorul.

Viorel Lascu, inginer specializat în structuri de aviaţie, are două pasiuni: speologia şi casele vechi. Prima l-a determinat, încă de tânăr, să se dedice explorării măruntaielor pământului, aducându-i nenumărate satisfacţii şi realizări profesionale (premiere naţionale în domeniul explorării peşterilor, participări la mai multe expediţii internaţionale, funcţia de preşedinte al Federaţiei Române de Speologie, pe care o deţine şi la ora actuală etc.). Cea de-a doua l-a făcut să se aventureze într-o întreprindere la fel de temerară, chiar dacă de altă natură, ca şi explorarea împărăţiei lui Hades, transformarea într-o afacere a restaurării de case vechi. Contrar aparenţei, aeronavele şi case vechi nu diferă fundamental, consideră Viorel Lascu. „După ce a dat faliment aviaţia românească, am încercat să exploatez meseria pe care o ştiu. Casele de lemn, în principiu, au o structură asemănătoare avionului”, spune Viorel Lascu.
Vechi cu vechi
Aventura a început în 1995, când un prieten din Alsacia (Franţa) l-a solicitat să-i dea o mână de ajutor la refacerea unei construcţii vechi. Deşi nu avea experienţă în domeniu, doar cunoştinţe teoretice, obţinute prin studiul individual al arhitecturii tradiţionale alsaciene şi transilvănene, Viorel Lascu a acceptat provocarea. Experimentul a fost unul de succes, reuşind, împreună cu câţiva colegi, reabilitarea şi reamenajarea unui grajd, lucrarea aducându-i alte câteva comenzi. „Am mers pe ideea de a înlocui vechi cu vechi. Am folosit elemente noi doar în zonele care nu sunt la vedere”, povesteşte meşterul autodidact. În Franţa au folosit o tehnologie bazată pe utilizarea unor vinciuri de 5-10 tone, care preluau sarcina de pe acele componente ale structurii de rezistenţă care trebuiau schimbate. Până în anul 2000 s-a mai întors de câteva ori în Alsacia, executând câteva lucrări, începând, în paralel, să lucreze şi în ţară...
 
Pengő Zoltán
Imageline © 2007
www.woodholz.ro