Finisarea modernă a suprafeţelor şi garanţia ferestrelor de lemn
Pentru fabricanţii de ferestre din lemn, o provocare īnsemnată este nevoia din ce īn ce mai stringentă a garantării tratamentului suprafeţei lemnoase.
 

Creşterea ponderii ferestrelor din material plastic accentuează această nevoie deoarece profilele din PVC nu necesită īntreţinerea anevoioasă şi revopsirea periodică a suprafeţelor. Calitatea suprafeţele poate fi garantată doar după selectarea atentă a materialelor şi tehnologiilor de aplicare.
Īn afară de aspectele amintite, condiţiile meteorologice şi expunerea la soare influenţează durata de viaţă a finisărilor. Īn funcţie de tehnologia aplicată, modul de montare a ferestrei, īnălţimea faţă de sol, se poate estima termenul de garanţie după care tratarea ulterioară a suprafeţei poate deveni o necesitate.
 
FOTO 1: Īn cazul ferestrelor din lemn o cerinţă din ce īn ce mai importantă este garanţia tratamentul de suprafaţă. Concurăm cu suprafeţele ferestrelor din plastic, deci garanţia de 5-10 ani va fi necesară şi pentru ferestrele de lemn.
 
Finisările obişnuite ale suprafeţelor
Calitatea tratamentului de suprafaţă a uşilor şi ferestrelor este determinată īn principiu de trei factori. Determinantă este calitatea materiei prime. Materialul de bază din zilele noastre este lemnul uscat, tăiat de-a lungul fibrelor. Pregătirea suprafeţei, rindeluirea fină, şlefuirea fină de-a lungul fibrelor este indispensabilă. Cu cāt mai puţine sunt corecturile, materialele de umplutură, cu atāt mai frumoasă va fi suprafaţa. Tratamentul de suprafaţă īnseamnă de fapt respectarea instrucţiunilor date de fabricanţii de vopsele, importante fiind respectarea temperaturii de tratare, umiditatea atmosferică, respectarea parametrilor de pulverizare şi uscare.
Materialele de finisare moderne sunt pe bază de apă. Baza apoasă care conţine şi substanţe protectoare a lemnului poate fi colorată sau incoloră. Acoperirile de bază pot fi aplicate prin imersie, pulverizare sau pensulare. Surplusul va curge de pe binale fără urme, iar după cāteva ore de uscare urmează şlefuirea.
După aceasta urmează straturile de acoperire care se aplică succesiv prin pulverizare īn una sau două straturi eventual cu inserarea unui strat intermediar. După uscare binalele pot fi montate. Reparaţiile premergătoare acestor operaţii pot fi executate prin chituire care se recomandă să fie realizate īnainte de colorare deşi diferenţele de nuanţă cauzate de capacitatea de adsorbţie diferită a suportului vor fi observabile ...
MAF
Imageline © 2007
www.woodholz.ro