DendroLight – noua generaţie de plăci
cu construcţie uşoară
 

DendroLight a fost prezentat anul acesta la târgul ZOW în Bad Salzuflen, Germania, la expoziţia Holz-Handwerk din Nürnberg şi la Dach+Holz din Stuttgart. Produsul a avut un succes răsunător la toate aceste expoziţii.
Secretul plăcii DendroLight îl reprezintă construcţia şi viaţa ei interioară.
Stratul central este realizat în totalitate din lemn iar lamelele individuale sunt fixate oblic pe placă.
Prin dispunerea lamelelor, cel care montează plăcile are o serie de avantaje. Aplicarea canturilor se face cu uşurinţă, pentru că există destulă suprafaţă de lipit. Prin poziţionarea oblică a straturilor centrale, la introducerea şuruburilor şi a altor mijloace de racordare, numeroase inimi ale grinzii se înşurubează în poziţie transversală faţă de fibră, ceea ce asigură o fixare foarte bună a şuruburilor şi mijloacelor de conectare.
Construcţia plăcii are însă şi în domeniul static mari avantaje: în cazul rezistenţei la întindere transversală se obţin valori de 2,5 N/mm˛; totodată, placa prezintă valori excelente şi în ceea ce priveşte rezistenţa la presiune transversală, rezistenţă la fluaj şi rezistenţa la încovoiere.
Fie că se foloseşte la construcţia de mobilă, sisteme de rafturi, lagăre cu talpă, reducerea ambalajelor pentru transport, construcţii interioare, uşi, elemente de perete sau elemente de planşeu, la construcţia de autovehicule, construcţia de nave sau ca element de construcţie portant, posibilităţile de utilizare a DendroLight sunt multiple.
Această placă se carcaterizează prin izolaţie termică foarte bună, proprietăţi ignifuge deosebite, absorbţie bună de energie în cazul distrugerii, rezistenţă mare la intemperii şi valori caracteristice mecanice foarte bune.  Compania este selectivă la alegerea de comercianţi pentru placa DendroLight.   Deţinătorul patentului Berger Solutions Group, din Neustadt an der Donau, produce straturile centrale din semifabricate la Haas, unde sunt realizate special pentru acest scop.

Placa de construcţie uşoară se confecţionează la unitatea de producţie Haas din Ruhpolding, apelându-se şi la lamelele de acoperire din fabrica de la Durdevac.  Se folosesc sinergii. Pentru introducerea pe piaţă a plăcilor DendroLight, Berger şi Keplinger au găsit un partener. Keplinger cumpără profilurile pentru confecţionarea stratului central.  Acestea se achiziţionează mai ales din fabrici de cherestea, pentru că acolo se acumulează rebuturi (lemn de margini), care sunt potrivite producţiei şi sunt livrate apoi la Berger Solutions Group. Keplinger poate solicita producerea straturile centrale de către Berger şi apoi le distribuie producătorilor de plăci. Aceştia lipesc stratul central de cel superior şi realizează astfel placa DendroLight.  DendroLight poate fi livrată apoi din nou la Keplinger care se ocupă şi de vânzare. „Ne-am construit o reţea de comercianţi în întreaga Europa”, argumentează Johannes Gaisbauer, manager DendroLight la Keplinger.  Astfel, producătorul de plăci nu este nevoit să-şi construiască singur o reţea de vânzări, explică Berger avantajele colaborării. Keplinger comecializează şi produse DendroLight speciale, care sunt adecvate, de exemplu, pentru construcţia de nave, containere sau remorci de rulotă.  Keplinger acordă o atenţie deosebită şi comercializării de diferite versiuni DendroLight îmbunătăţite.
 
DendroLight
Imageline © 2007
www.woodholz.ro