O piscină neconveţională plină de naturaleţe
 

Forţa dominantă a cherestelei, exercitată în domeniul arhitectural şi al amenajărilor interioare, a ieşit la iveală tot mai intens şi în cadrul proiectelor ce au fost premiate de Wood Awards.
Piscina publică din Formby, Lancashire proiectată de FEILDEN CLEGG BRADLEY ARCHITECTS şi a cărei exterior a fost construit de DEW CONSTRUCTION, a câştigat în urmă cu un an premiul cel mare, acordat de Wood Awards, la categoria Construcţii Comerciale & Publice.
Descrisă de juriu ca fiind transcedentală prin calmul şi simplitatea sa, piscina este definită de elementele de bază precum scheletul din lemn de brad Douglas placat cu stejar englezesc şi grinzile din cherestea furniruită laminată Kerto, cu talpa superioară curbă ce susţine acoperişul.
Noua piscină publică, împrejmuită de parcul din centrul oraşului, are o lungime de 25 de m şi 5 culori, piscină pentru începători, sală de fitness şi o cafenea.
Piscina din Formby repezintă o capodoperă a utilizării produselor pe bază de cherestea în cadrul tehnologiei structurale avansate. În consecinţă, elementele de structură ale construcţiei au fost realizate din LVL Kerto (cherestea furniruită laminată) şi au format pilonii de sprijin ai acoperişului.
La construcţia acestuia s-a optat pentru combinarea cherestelei cu rezistenţa barelor confecţionate din oţel.
Arhitecţii au fost ghidaţi, de experienţa anterioară a constructorilor şi de dragostea pentru lemn, către principiile vechi ale unei construcţii din lemn. Astfel, cadrul din cherestea al clădirii este placat cu stejar englezesc şi cupru. Scopul urmărit, extrem de ambiţios, fiind acela de a crea o clădire care să demonstreze versatilitatea remarcabilă şi forţa pe care o are lemnul ca şi element de structură dar şi ca material de placare.
Clădirea este înainte de toate o construcţie în cadre, din cherestea, cu blocuri interne de lucru şi pereţi rezistenţi care consolidează structura.
Un acoperiş din cupru se înalţă de la baza clădirii,  susţinut fiind de grinzile cu zăbrele şi talpa superioară curbă. Grinzile cu zăbrele mascate au 50 de m lungime şi se sprijină la intervale de 10,8 m pe coloane din cherestea şi oţel.
Partea cea mai joasă a acoperişului este rezemată pe diafragma din placaj a podelei. Podeaua este astfel proiectată încât să sprijine grinzile cu profil I aflate în consolă 2 m, dincolo de cota estică, pentru a crea bolta de  la intrare.
Efectul final este cel al unei structuri simple, din cherestea care pare să plutească deasupra coloanelor zvelte ce se continuă în parcul dimprejur şi care separă cafeneaua, permiţând extinderea spre terasă. Aflate sub acelaşi acoperiş, piscina şi cafeneaua sunt înconjurate de multă suprafaţă vitrată. Aşadar, piscina oferă o splendidă privelişte de fiecare dată când scoţi capul de sub apă, transformându-se într-un loc înălţător, ideal pentru efectuarea execiţiilor.
Piscina este o simplă clădire modernistă care abundă în funcţiuni şi care reprezintă sursa mândriei locale.
 
ing. Andreea Lupan Hurmuz
Imageline © 2007
www.woodholz.ro