Kerto – un produs pe bază de lemn pentru tehnologia structurală avansată
 

Kerto este un produs din cherestea furniruită laminată (LVL) - folosit în toate lucrările de construcţie, de la clădiri noi până la renovări şi reparaţii. Acesta se foloseşte într-o varietate de aplicaţii incluzând grinzi, îmbinări, şarpante, cadre, componente pentru acoperişuri, elemente pentru podea şi pereţi, componente pentru industria producătoare de uţi ţi autovehicule, cofraje ţi platforme de schele.
 
Produsul dezvoltat de cei de la Finnforest (finnofrest.co.uk) este obţinut din molid finlandez, prin lipirea de furniruri decojite rotativ în panouri continuue, cu o lăţime de până la 2,5 m. Variaţia de grosime este de la 27 la 75 mm, iar lungimea maximă este de 25 m. Semifabricatul este apoi presat la cald şi dimensionat pentru a alcătui grinzi, plăci, stâlpi sau panouri, folosite apoi ca atare, sau prelucrate într-o varietate de produse.
Kerto este un produs rezistent şi precis din punct de vedere dimensional, care nu se deformează şi nu se răsuceşte. Acesta îşi derivă rezistenţa mare din structura omogenă, care de asemenea menţine efectele unor furniruri cu defecte la o valoare minimă.
Problemele care apar, fireşte, pe măsură ce cheresteaua masivă se ususcă – răsucirea, crăparea, ştrangularea şi deformarea – sunt reduse semnificativ. Kerto deţine excelente proprietăţi la  curbare, fiind rezistent la tracţiune şi compresiune.
Mai rezistent ţi cu o capacitate de sarcină mai mare decât majoritatea materialelor din lemn, Kerto este mai puternic, mai drept, mai uţor ţi mai stabil decât cheresteaua ecarisată. Are o capacitate de sarcină cu aproximativ 100% mai mare decât oricare alte materiale tradiţionale structurale din lemn moale. Cu gradul său înalt de flexibilitate, produsul are multe utilizări în cadrul sectorului industrial şi de construcţii, incluzând noile clădiri, renovările şi reparaţiile, precum şi producţia de componente prefabricate.
Kerto este disponibil în trei variante: Kerto-S, Kerto-Q şi Kerto-T
La Kerto-S, fibrele sunt longitudinale prin straturile de furnir. În mod normal acesta este furnizat sub forma unor grinzi drepte, însă ar putea fi de asemenea tăiat în formele necesare. Kerto-S combină excelenta performanţă tehnică şi uşurinţa în utilizare. Rezistenţa, precizia dimensională şi stabilitatea sunt calităţile esenţiale ale Kerto-S. De fapt, în postura de grindă, constituie alegerea perfectă ori de câte ori cerinţele includ distanţe lungi şi devieri minime. Se potriveşte tuturor formelor de acoperişuri, funcţionând bine şi ca traverse şi buiandrugi, dar şi în cazul construcţiilor adăugate sau a cadrelor. Kerto-S este de asemenea un material mult utilizat în producţia de componente prefabricate.

Kero-Q este Kerto lipit în cruce, aceasta înseamnă că o cincime din furniruri sunt lipite încrucişat. Această structură îmbunătăţeşte rezistenţa laterală la îndoire şi rigiditatea panoului. Furnirurile încrucişate măresc ductilitatea produsului şi previn crăparea la folosirea acestuia ca grindă. În cazul furnirurilor lipite încrucişat, se obţine o reducere esenţială în ceea ce priveşte variaţiile dependente de umiditate pe lăţimea panoului. Kerto-Q este furnizat în aceleaşi dimensiuni şi lungimi ca şi Kerto-S (lăţimea maximă 2500 mm, lungimea maximă 25 m), cu excepţia faptului că grosimea maximă este de 69 mm.
Kerto-T este aproape identic cu Kerto-S, fiind însă obţinut din furniruri mai uşoare. Totuşi, structura sa dreaptă şi stabilitatea dimensională sunt la fel de bune ca şi la Kerto-S. Acest lucru îl face ideal pentru penele de fixare, folosite ca structuri purtătoare de sarcină şi nepurtătoare de sarcină la pereţii externi şi interni. Kerto-T are următoarele dimensiuni standard: grosime - în principal 39 - 45 mm,  lăţime < 200 mm, lungime - în principal < 8,5 m.
Se pot efectua tăieri speciale sau oblice a capetelor şi perforare, pentru a se obţine produse Kerto speciale, care să se potrivească cerinţelor specifice fiecărui proiect. De asemenea, poate fi tratat şi finisat conform nevoilor, iar prin folosirea unui adeziv incolor frumuseţea naturală a lemnului poate fi accentuată în zonele expuse.
 
FINNOFREST
Imageline © 2007
www.woodholz.ro