Oameni şi maşini, noii protagoniştiai inovaţiilorm
 

Reflecţii asupra şantierului de construcţii din lemn cu Adriano De Pra, un dulgher din Treviso cu idei foarte clare
De foarte multe ori pe durata unei conferinţe sau dezbateri, în susţinerea propriului punct de vedere, se poate întâmpla să nu fim prea clari sau să ne exprimăm greşit ideile! Din această cauză, revin pentru a încerca să-mi expun părerea mai clar, în legătură cu construcţiile din lemn şi importanţa dulgherului. Toată lumea ştie că şantierul, în acest caz pentru contrucţiile din lemn, este locul unde se decide soarta construcţiei, mai ales din punct de vedere economic. Obiectivul pe care constructorul şi-l propune este de a reduce mâna de lucru şi de a optimiza şantierul prin introducerea unor sisteme, tehnologii şi produse care duc la creşterea vitezei de lucru. Raţionalitatea şantierului şi a lucrărilor este un alt factor de economie de timp, deci şi de bani. Dar şi calitatea executivă, având ca rezultat eliminarea detaliilor care duc la controverse, este un factor de utilitate importantă pentru firmă.
Închiderea rapidă a şantierului şi predarea unor lucrări de calitate atrag după sine mulţumirea clienţilor şi promovarea celor care le-au executat. În aceste condiţii, pe şantierul construcţiilor din lemn, persoana dulgherului devine protagonistă şi determinantă.
Foarte des afirmaţia cum că pe şantiere este prezentă mâna de lucru căreia nu i se poate cere să gândească, a stârnit controverse. Dar, este mai bine dacă se porneşte de la ideea că puţine persoane se gândesc şi deci sunt preferate lucrările denumite “proba prostului”, în cazul cărora este imposibil să se greşească.
Există oare cineva pe şantier, care la aşezarea unei grinzi examinează situaţia şi decide plasarea ei cu faţa cu noduri, mai ales cele din zona marginilor, în zona comprimată sau dedesubt în zona tensionată? Sau aşezarea unei feţe pline de noduri a unei grinzi într-o zonă internă sau într-o zonă unde nu se vede?
Dar dacă se aşează într-un loc la vedere, în mijlocul sufrageriei!
Nu -  răspunde Adriano De Pra, dulgherul este şi acum pe şantierul de construcţii din lemn, o persoană foarte orgolioasă în munca sa! Insist, că se întâmplă foarte rar aşa, dar repede adaug că, astăzi şantierul trebuie să fie un loc de excelenţă, datorită condiţiilor existente!
Condiţiile sunt în esenţă două: prelucrarea componentelor la sediu cu maşini CNC şi priceperea dulgherilor. Până nu demult uneltele cele mai frecvente pe şantier au fost motoferăstraiele iar finisările foarte des s-au realizat numai cu aproximare, dar au fost acceptate pornind de la ipoteza că dulgheria este diferită de tâmplărie.
În special la marile structuri stratificate, imperfecţiunile nu s-au observat din cauza înălţimii structurilor şi din cauza asamblării lor.
 
(Articolul complet puteţi citi în revista Castor,
inclus în revista Intarzia – August 2008)
Imageline © 2007
www.woodholz.ro