Metode de finisare a grinzilor din lemn
 

Unul din elementele de efect, atât într-o casă nouă, cât şi în una veche, recondiţionată, sunt grinzile din lemn. Ca şi lambriurile, scările sau parchetul, aceste grinzi trebuie finisate. Este bine să ţinem întotdeauna seama de sfatul arhitectului, deoarece grinzile fac parte din ansamblul casei, iar finisajul lor trebuie să se înscrie în „peisaj”.
 
Înainte de finisare grinzile trebuie controlate şi pregătite în alb, în funcţie de ceea ce dorim să obţinem. În cazul în care este vorba despre o casă veche, recondiţionată, trebuie să vedem starea de degradare a acestora.
Dacă constructorul ne spune că nu sunt su-ficient de rezistente şi pun în pericol siguranţa casei, indiferent cât ar fi de fru-moase trebuie să le înlocuim sau să le întărim. Şi dacă sunt atinse masiv de cari este bine să le înlocuim pentru că tratamentul este foarte dificil, uneori aproape imposibil de făcut. De multe ori grinzile dintr-o casă veche sunt subţiri, nu groase aşa cum se pot vedea în revistele de specialitate. În acest caz se pot placa cu scândură din lemn de esenţa dorită, cu foarte mare grijă la îmbinări, în aşa fel încât aceasta să nu se observe, iar grinda să pară dintr-o bucată.
O mare atenţie trebuie să acordăm alegerii lemnului cu care se plachează grinda. Acesta trebuie să fie foarte bine uscat şi să nu fie atins de cari. Dacă nu este bine uscat în timp el va continua să se usuce şi vor apărea distanţări la îmbinări, lucru total nedorit. În acelaşi mod se face alegerea lemnului şi în cazul unei case noi. Şi în acest caz lemnul trebuie să fie sănătos, neatacat de insecte sau de ciuperci şi mucegaiuri.
 
De asemenea, trebuie să fie bine uscat, deoarece crăpăturile care pot apărea datorită uscării necorespunzătoare a lemnului pot periclita rezistenţa casei.
 
Grinzile vechi se curaţă foarte bine de materialul cu care au fost finisate înainte (dacă au fost finisate), după care se şlefuiesc pentru a obţine o suprafaţă fără asperităţi. La fel se şlefuiesc şi cele noi, în lungul fibrei şi nu foarte fin pentru a putea absorbi culoare.
 
În cazul în care se doreşte antichizarea grinzilor noi, acest lucru trebuie făcut “în alb”, înainte de colorare şi lăcuire.
Ele se lovesc, se zgârie, se găuresc, urmărind ca totul să pară cât mai natural. Ca şi în alte articole, atrag atenţia asupra graniţei foarte fine dintre frumos şi kitsch.
(Articolul complet puteţi citii in revista Castor,
inclus în revista Intazia – Iulie 2008.)
Imageline © 2007
www.woodholz.ro