Un acoperiş impunător
 

Arena sportivă din oraşul Busto Arsizio din regiunea Varese reprezintă un exemplu superb de cupolă geodezică construită din grinzi lamelare utilizīnd elemente de prindere pantentate din oţel galvanizat. Această cupolă acoperă o suprafaţă de 6800 mp şi a fost un proiect abiţios.
Un acoperiş geodezic din lemn lamelar este o structură īn formă de emisferă realizată dintr-o reţea de grinzi care se sprijină pe cercul principal, ce divizează o sferă īn două emisfere egale.
Grinzile se intersectează şi formeză fiecare elemente triunghiulare, care la rāndul lor dau naştere unei sfere.
Triunghiurile formate prin īncrucişarea grinzilor lamelare sunt similare ca şi dimensiuni şi extrem de compacte. Ele garantează soliditate locală, īn timp ce forma geodezică, rezultată prin aşezarea acestora, permite distribuţia tensiunilor pe īntreaga structură.
O cupolă geodezică este singura structură construită de māna omului a cărei rezistenţă creşte proporţional cu mărirea dimensiunilor. Cānd structura formează o sferă, putem spune că am obţinut o sferă geodezică. Acoperişul arenei sportive de la Busto Arsizio este astfel, construit cu ajutorul unor elemente triunghiulare egale ca şi mărime, desfăşurate şi sprijinite pe cercul principal, ce constituie baza construcţiei. Triunghiul este o formă geometrică foarte stabilă.
De exemplu, o forţă aplicată pe colţul unui dreptunghi īl poate deforma īntr-un paralelogram, dar aceeaşi forţă nu va fi capabilă să deformeze un triunghi.
Dintre toate structurile, bolta geodezică este singura care posedă maximul de greutate raportat la volumul interior: din punct de vedere structural grinzile sunt mult mai rezistente de cāt par la prima vedere. Īn timpul construcţiei unei cupole geodezice apare un moment cānd structura atinge neapărat masa critică, stabilizarea realizāndu-se ascendent prin ridicarea eşafodajului.
 
Conceperea şi proiectarea unei cupole geodezice reprezintă un proiect foarte complex şi dificil, īn mare măsură datorită faptului că nu există alte proiecte standard de construcţie a unui acoperiş geodezic, astfel īncāt referinţele să poată fi utilizate īn funcţie de necesităţi.
Dar fiecare cupolă trebuie să aibă ca linie de plecare dimensiunile, forma şi materilele utilizate.
Cāteva standarde de sistematizare există, acestea fiind adaptări ale teoriei solidelor precum poliedrul cu 20 de feţe. Conceptul de bază este proiecţia feţei corpului solid pe suprafaţa sferei. Nu există o cale perfectă īn realizarea unor operaţii similare deoarece este imposibil să aduni īn acelaşi timp dimensiunile şi unghiurile originale.
 
Consecinţa logică constă īn găsirea unei soluţii de compromis, bazată pe utilizarea triunghiurilor aproximativ regulate. Rezultatul final este impresionant şi evidenţiază dovada unor cercetări şi perfecţionări prin intermediul calculelor matematice şi a formelor geometrice armonioase.
 
Habitat Legno
Imageline © 2007
www.woodholz.ro