Operaţii de protejare a lemnului în construcţia clădirilor
 

 

Coordonatorul local al unei lucrări de construcţie este şeful de şantier, munca lui îmbi-nând diverse aspecte ale executării unui edificiu. Una dintre aspectele cele mai importante este protejarea lemnului. Seria noastră de articole, doreşte să vină în ajutorul şefilor de şantier pentru rezolva-rea problemelor ce apar în operaţiile de conser-vare a materialului lemnos.
Clasificarea şi notarea conservanţilor
pentru lemn
 
Cu răspândirea conservanţilor pentru lemn, cla-sificarea acestora a devenit o necesitate. Utiliza-torul, care de obicei nu este profesionist, trebuia să ştie dacă substanţele utilizate de el, sunt sau nu adecvate scopurilor pentru care au fost cum-părate.
Semnul „Ü”
La început, au fost notate cu acest semn conservanţii care erau proiectaţi pentru tratarea structurilor portante. Acestea au fost notate cu Ü (überwacht).
 
Pentru eliberarea acestei notaţii sunt abilitate două organizaţii:
Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt)
  Kolonnenstraße 30 L
  10829 Berlin
  DEUTSCHLAND
 
Materialprüfungsanstalt Universität Stuttgart
  (MPA Stuttgart, Otto-Graf-Institut (FMPA))
  Pfaffenwaldring 32,
  70569 Stuttgart
  DEUTSCHLAND
Acest semn, asigură faptul că cele două organizaţiisupraveghează nu numai în timpul fabricaţiei conservanţii, dar şi la utilizator are dreptul oricând să solicite mostre dematerial şi de-a le testa într-un laborator independent sau înlaboratoarele proprii. Fabricantul poate livra produsele doar la clienţi care declară că nu vor împiedica luarea de mostre. Notaţia „RAL ”
Mai târziu, a apărut nevoia de-a examina şi alte elemente constructive din lemn care nu asigură forţă portantă, cumpărătorul fiind direct interesat să ştie dacă este sau nu aplicabil produsul cumpărat pentru utilizări generale fără afectarea sănătăţii umane sau a mediului înconjurător. Pentru aplicaţii generale se utilizează notaţia RAL.
„Îngerul albastru”
Era important de precizat faptul că produsul conservant pe care cumpără-torul l-a achiziţionat pentru decorare, protecţiesau alte aplicaţii, nu conţine nici un fel de substanţă care afectează sănătatea umană. Semnul acestei carac-teristici este îngerul albastru (Bleuen Engel). Acest calificativ este dat de asemenea de institutul RAL. Calificativul asigură puritatea şi inexistenţa sau existenţa minimală a componentelor nocive a
conservantului.
 
Calificativul RAL şi Bleuen engel poate fi acordat de organizaţia:
RAL Deutsches Institut für Gütesicherung
   und Kennzeichnung e. V.
  Siegburger Straße 39
  53757 Sankt Augustin
  DEUTSCHLAND
 
 
(Articolul complet în revista Castor inclus în revista Intarzia – Mai 2008)
 
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro