Operaţii de protejare a lemnului în construcţia clădirilor (5.)
 

Coordonatorul local al unei lucrări de construcţie este şeful de şantier, munca lui îmbinând diverse aspecte ale executării unui edificiu. Una dintre aspectele cele mai importante este protejarea lemnului. Seria noastră de articole, doreşte să vină în ajutorul şefilor de şantier pentru rezolvarea problemelor ce apar în operaţiile de conservare a materialului lemnos.
 
Necesarul de ustensile a protecţiei lemnului
Ustensile necesare protecţiei preventive
La punctele de prelucrare a cherestelei, se utilizează utilaje cu băi de saturare la presiune. În imaginea de la fig.1. se poate observa o instalaţie de saturare. În aceste utilaje se presează în fiecare metru cub de material lemnos, 200-500 de litri soluţie protectoare.
Bineînţeles aceasta, nu înseamnă că materialul ar fi impregnat în totalitate cu conservant, ci faptul că a ajuns în masa lemnoasă o cantitate de reactant corespunzătoare gradului de protecţie prescris. Lemnul astfel tratat rezistă cu succes condiţiilor meteorologice şi poate suporta chiar şi un montaj prin încastrare cu contact direct cu solul. Înainte de montaj se recomandă consultarea unui specialist în protecţia lemnului. (saturare completă pe toată secţiunea sau aproape toată secţiunea se aplică doar în cazul construcţiilor în apă). Pentru scopurile obişnuite din industria constructoare este suficientă tratarea lemnului prin imersie. În imaginea din figura 2 se poate observa o cadă de imersie cu pereţi dubli utilizabilă în punctele de tăiere a cherestelei, prevăzut cu instalaţie hidraulică de introducere şi scoatere cu comandă automată. În timpul imersiei se adsoarbe o cantitate de 0,2-0,5 l soluţie protectoare / mp. Aceste instalaţii mari de obicei nu se găsesc pe şantiere de construcţie ci mai degrabă la gatere.

Operaţiile de protejare a lemnului prezintă faze periculoase dar dacă aceste tratamente sunt inevitabile, cada deimersie se confecţionează conform celor arătate la punctul 7. Cada de imersie temporară este de obicei confecţionată din lemn
şi se căptuşeşte cu folie din material plastic. Cel puţin trei straturi de folie sunt necesare. Trebuie confecţionată şi o cadă exterioară pentru ca eventualele scurgeri de soluţie din cada
interioară să nu ajungă în sol. Trebuie găsit un loc adecvat pentru depozitarea lemnului imersat până la uscarea completă fără ca soluţia de conservant să ajungă pe suprafaţa solului prin picurare. O metodă mai modernă aşa cum am mai amintit anterior constituie utilizarea unui aparat cu pulverizare în circuit închis deoarece nu există risc de contaminare a mediului ţi regulile de protecţie a muncii sunt mai simple. Cu orice metodă am aplica conservantul trebuie să asigurăm imersarea lemnului gata tăiat la dimensiune. O asemenea stivă se poate observa în figura 4. De asemenea este impetuos necesar executarea unor lucrări de protecţie în cazul tăierii ,găuririi ,fasonării lemnului protejat precum şi la alte operaţii de dulgherie. Pentru protejarea lemnului prin pensulare se utilizează o pensulă lată sau trafalet. Contaminarea solului trebuie evitată la fel ca în cazurile anterioare. Echipamentele de protecţie a muncii bineînţeles trebuie utilizate în baza prescripţiilor fişelor tehnice.
 
(Articolul complet în revista Castor inclus în revista Intarzia – Aprilie 2008)
 
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro