Tehnologia de prelucrare a elementelor liniare sau curbilinii, cu suprafeţe plane sau profilate, cuprinde o gamă variată de operaţii realizate după principiul frezării cilindrice. Indiferent de calitatea suprafeţelor supuse prelucrării, suprafeţele care constituie baza de aşezare în operaţia de frezare trebuie să fie perfect plane, ele fiind de cele mai multe ori suprafeţe prelucrate (îndreptate, rindeluite). Operaţiile de frezare a elementelor din lemn au o mare diversitate în ceea ce priveşte posibilităţilor de lucru deoarece se execută pe diferite tipuri de maşini, care folosesc o gamă variată de scule de prelucrare (freze disc, freze pentru canturi, unghiulare, freze deget).
Operaţiile de frezare se pot clasifica în următoarele categorii: • frezarea suprafeţelor plane; • frezarea profilată pentru asamblare; • frezare profilată decorativă sau ornamentală.
Un grad de utilizare ridicat în realizarea acestor operaţii de frezare îl au maşinile de frezat portabile, acestea fiind într-o continuă ascensiune pentru perfecţionarea performanţelor, dar şi pentru lărgirea posibiltăţile de prelucrare. Maşinile de frezat portabile îşi dovedesc eficacitatea în ateliere mici de prelucare a lemnului, întreprinderi şi de asemenea în lucrările de dulgherie efectuate chiar pe şantiere. |