Maşini portabile de frezat
 

Tehnologia de prelucrare a elementelor liniare sau curbilinii, cu suprafeţe plane sau profilate, cuprinde o gamă variată de operaţii realizate după principiul frezării cilindrice. Indiferent de calitatea suprafeţelor supuse prelucrării, suprafeţele care constituie baza de aşezare în operaţia de frezare trebuie să fie perfect plane, ele fiind de cele mai multe ori suprafeţe prelucrate (îndreptate, rindeluite). Operaţiile de frezare a elementelor din lemn au o mare diversitate în ceea ce priveşte posibilităţilor de lucru deoarece se execută pe diferite tipuri de maşini, care folosesc o gamă variată de scule de prelucrare (freze disc, freze pentru canturi, unghiulare, freze deget).
 
Operaţiile de frezare se pot clasifica în următoarele categorii:
• frezarea suprafeţelor plane;
• frezarea profilată pentru asamblare;
• frezare profilată decorativă sau ornamentală.
Un grad de utilizare ridicat în realizarea acestor operaţii de frezare îl au maşinile de frezat portabile, acestea fiind într-o continuă ascensiune pentru perfecţionarea performanţelor, dar şi pentru lărgirea posibiltăţile de prelucrare. Maşinile de frezat portabile îşi dovedesc eficacitatea în ateliere mici de prelucare a lemnului, întreprinderi şi de asemenea în lucrările de dulgherie efectuate chiar pe şantiere.

În funcţie de operaţia de frezare care se execută întâlnim maşini de frezat portabile pentru executat locaşuri de îmbinare (diferite lamele din lemn, aşa numiţii ‘biscuiti‘), maşini de frezat verticale (frezare de sus, cant) dar şi freze cu destinaţii speciale. Minimizarea efortului operatorului, creşterea randa-mentului, îmbunătăţirea calităţii suprafeţelor frezate sunt obiectivele fiecărui producător de maşini de frezat portabile astfel, ei ergonomizează formele,
dimensiunile şi performanţele tehnice.
Un avantaj al acestor maşini de frezat portabile este multitudinea de accesorii cu care acestea pot fi echipate (saci de evacuare, racord evacuare, rigle de ghidaj, sisteme de prindere) cu ajutorul cărora se lărgesc posibilităţile de reglare precisă, ghidare exactă şi manevrabilitate perfectă.
 
ING. NĂDEJDE GABRIEL
Imageline © 2007
www.woodholz.ro