Ferăstraie panglică portabile pentru dulgherie
 

 

Ferăstrăul panglică are o veche utilizare în prelucrarea lemnului, această operaţiune implică spintecarea şi decuparea  care se execută după o prealabilă însemnare, folosindu-se şabloane sau dispozitive ajutătoare. Dispozitivele sunt utilizate în special pentru prelucrările cu rigla de ghidaj.
Un element deosebit al prelucrării atât în tehnica securităţii cât şi pentru calitatea prelucrării îl reprezintă lăţimea panglicii în raport cu mărimea razei de prelucrare, existând de asemenea artificii de calcul pentru stabilirea şi determinarea razei minime.
Ferăstraiele panglică au devenit tot mai practice datorită  evoluţiei lor, astăzi existând o gamă variată de modele. Ferăstraiele panglică portabile se numără printre scule de dulgherie nelipsite din ateliere şi de pe şantierele de construcţii. Ele pot fi utilizate pentru reducerea efortului fizic, a timpului de realizare a diferitelor sarcini sau pentru creşterea calităţii lucrărilor de tâmplărie sau a pieselor de dulgherie.
Utilitatea lor poate fi multiplă, dar este de nelipsit în operaţiile de prelucare-decorare ale elementelor de terase, şarpante de lemn etc. Decuparea decorativă a elementelor de şarpantă (grinzi, stâlpi, căpriori, cosoroabe etc.) se regăseşte în prealabil la majoritatea construţiilor, existând posibilitatea de a efectua diferite modele decorative după nişte şabloane stabilite iniţial.
Avantajele utilizării ferăstraielor panglică portabile provine şi din faptul că funcţionarea lor nu implică prea multe reglaje, ele se pot manevra cu uşurinţă după şabloanele sau conturul prestabilit iar tăietura efectuată este precisă şi curată. Însă, ca şi în cazul altor scule cu pânză, este evident faptul că alegerea pânzei tăietoare joacă un rol important şi influenţează direct performanţele ferăstrăului. Sculele portabile permit tensionare pânzei în funcţie de necesităţi şi, de asemenea, instalarea rapidă şi uşoară a acesteia.
Accesoriile care însoţesc aceste scule pot fi: rigle de ghidaj, pânze panglică cu diferite lăţimi, forme şi număr de dinţi, mânere cu diferite funcţii, baterii de schimb-încărcătoare.
Producătorii încearcă să ergonomizeze forma, dimensiunile, capacitatea şi să realizeze ferăstraie panglică portabile cât mai fiabile şi mai uşor de utilizat.
 
Ing. Nădejdie Gabriel
Imageline © 2007
www.woodholz.ro