Brevet european pentru Lacul UV Induline
Protecţie UV transparentă pentru frumuseţea lemnului
 

Proiectul desfăşurat de Remmers, WKI şi Ministerul de Învăţământ şi Cercetare a Germaniei a avut o durată de 5 ani şi a avut ca scop dezvoltarea unor materiale care se întăresc sub influenţa radiaţiilor UV.
În prezent, placarea faţadelor cu lemn şi folosirea ferestrelor şi uşilor din lemn este în continuă creştere. Avantajele utilizării sunt concludente: izolare termică excelentă, lipsa aparţiei apei de condens, atmosferă plăcută de locuit, fără încărcare electrostatică.
Un dezavantaj major a fost până nu de mult, necesitatea înnoirii finisajului în mod frecvent deoarece soarele este un inamic feroce. Razele UV descompun lignina din lemn iar ploaia o spală. Suprafaţa lemnoasă devine zimţată şi oferă posibilitatea pătrunderii umezelii. Scopul a fost unul foarte clar: cum se poate folosi lemnul în exteior fără a mai fi nevoit de renovarea finsajului aplicat. Acesta a fost atins prin technologia UV Induline.  Tehnologia presupune o abordare avantgardistă şi în producţie.  Fiecare element este tratat pe cele 6 părţi, elementele de legatură sunt izolate ermetic, evitând pătrunderea ulterioară a umezelii la îmbinări, oprind astfel procesul de umflare-contragere. Datorită calităţilor excepţionale ale finisajelor UV transparente naturaleţea lemnului iese în evidenţă deoarece pot fi oferite la vedere suprafeţe mai generoase din moment ce protecţia constructivă nu mai este primordială.
O referinţă pentru acest lac este casa familială Syke din Brema a cărei faţadă este din pin siberian şi este tratată cu lac transparent UV de la Remmers.
Lacul incolor UV permite acum şi faţadei să-şi prezinte eleganţa şi naturaleţea lemnului. Tocmai acest lucru a fost motivaţia beneficiarului de a alege lacul incolor pentru exterior de la Remmers păstrând astfel  avantajul estetic al lemnului. Atuurile acestui lac sunt compoziţia optimă a lianţilor, UV Absorber şi Photoinitiatoren, care oferă o peliculă care îşi păstrează elasticitatea timp îndelungat.
În locul pigmenţilor obişnuiţi din lacurile pigmentate, în sistemul UV de la Remmers, blocarea razelor UV se datorează unor „ pigmenţi incolori” care transformă radiaţiile UV ale soarelui în caldură. În timpul experimentelor descompunerea polimerilor a fost deosebit de scazută, ceea ce a permis experţilor de la WKI şi Remmers să fie convinşi de durabilitatea finisajului, permiţând acestuia o durata de viaţă de opt ani fără măsuri de întreţinere în cazul unei expuneri obişnuite la intemperii.
Cu o putere de aderare de 4 N/mmp şi o elasticitate de cca. 30% , sistemul UV Induline aspiră la note foarte bune din partea specilaiştilor. Valorile foarte bune obţinute şi în cazul testelor de blocare a razelor UV,  rezistenţa la zgârieturi şi rezistenţa la grindină recomandă acest sistem. Pe deasupra lacul prezintă un grad scăzut de  îngălbenire. Valorile UV-VIS de 280-440 nm ne arată faptul că finisajul este total transparent.
 
SC. Holzkolor SRL.
Imageline © 2007
www.woodholz.ro