Dublarea capacităţii de producţie cu investiţii minime
 

Cutreierând prin ţară, am întâlnit frecvent un anunţ: “CUMPĂRĂM PALEŢI”.
       Cererea este normală dacă ne gândim că normele europene impun tuturor producătorilor să expedieze mărfurile doar paletizat.
       De curând, a fost pusă în funcţiune la binecunoscuta EUROPEAN FOOD din Oradea cea mai performantă linie de fabricare a paleţilor din ţară, furnizată de CAPE Spania, cu o capacitate de 6 paleţi/minut. Foarte important la liniile de fabricare a paleţilor este producerea materiei prime cu pierderi minime. Voi  prezenta soluţia optimă în condiţiile tehnologiei actuale.
       În funcţie de utilizare, grosimea elementelor longitudinale este cuprinsă între 16 şi 22 mm. Aceste elemente din total volum palet au între 75-80%. Este evident că orice economie la realizarea acestor elemente este esenţială pentru beneficiul investiţiei.
       Soluţia aleasă este o panglică STENNER Anglia cu capete multiple la care “urma” de tăiere este cuprinsă între 1,6 şi 2 mm. Este evident că faţă de soluţia cu circulare de spintecat multiplu – care chiar în varianta cu 2 axe – au “urma “ de minim 3 mm. Astfel, economia de lemn reală este între 8 şi 12%.
Odată ce materia primă este debitată în semifabricate – la toleranţele impuse de linia automată –
aceasta este introdusă în linia de europaleţi.
        Firma spaniola CAPE din Barcelona – lider mondial în fabricarea echipamentelor pentru producţia de paleţi – oferă diverse capacităţi pornind de la 500 paleţi/schimb ajungând chiar şi până la 12.000-15.000 paleţi/schimb, în cazul câtorva fabrici din ţările nordice.
 
Un aspect important cu multiple avantaje este faptul că liniile CAPE, au posibilitatea extinderii de capacitate cu investiţii minime şi utilizând acelaşi număr de personal operator. Puteţi începe cu o capacitate minimă de 500-600 paleţi/schimb, realizată cu o maşină de bătut cuie alimentată manual cu elemente, urmată de întoarcerea şi asamblarea manuală a elementelor inferioare. Pentru a dubla capacitatea se poate adăuga a doua maşină de bătut cuie şi sistemele semi-automate de alimentare cu elemente semifabricate. Pentru creşterea în continuare a capacităţii, investiţia constă de fapt în creşterea gradului de automatizare şi nu prin creşterea numărului de personal operator. 
CAPE oferă de asemenea echipamentele pentru pregătirea şi alimentarea cu elemente semifabricate, precum şi maşinile auxiliare complementare liniei tehnologice: maşina de retezare la colţuri, maşina de marcat, cea pentru teşire, sisteme de întoarcere automată şi de stivuire a paleţilor la evacuare.
          O maşină interesantă care poate fi foarte utilă celor ce folosesc deja paleţi este maşina pentru dezasamblat paleţi uzaţi, în vederea reutilizării acestora. Această soluţie permite reciclarea elementelor cu reducerea semnificativă a cheltuielilor.
 
       Pe lângă producţia de echipamente pentru producţia de paleţi, CAPE furnizează sisteme de sortare, destivuire şi stivuire automată a cherestelei şi utilaje distincte sau linii complet automatizate pentru fabricarea tamburilor din lemn pentru cabluri.
Tot la capitolul “economii semnificative de lemn la fabricarea paleţilor”, vă putem prezenta soluţii pentru realizarea picioarelor de paleţi din rumeguş încleiat şi presat, rezolvând astfel problema deşeurilor de lemn prin valorificarea superioară a acestora.
 
SC. Optimal Invest SRL.
Imageline © 2007
www.woodholz.ro