Templul Foguang – cel mai vechi templu de lemn din China
 

Construit în timpul dinastiei Tang, acest tempul este un tribut adus măreţiei artei şi arhitecturii budiste din secolul al IX-lea î.Hr. Templul nu a mai fost reparat sau conservat din secolul XVII. Daunele masive datorate căderii pietrelor, putrezirii acoperişului, a grinzilor şi pilonilor ameninţă să distrugă templul Fougang, ultimul din cele două temple rămase, cele mai vechi minuni arhitecturale din lemn ale Dinastiei Tang. Pentru că acest templu nu a fost întreţinut în mod potrivit supravieţuirea acestui templu este în pericol datorită: deteriorării rapide a structurilor acoperişului, grinzilor şi pilonilor; descompunerii sculpturilor şi a reliefurilor de interior, a mozaicurilor şi ornamentaţiilor; condiţiilor climaterice care au distrus lemnul, ameninţând integritatea structurii; avariilor în urma căderilor de pietre din munţii inconjurători şi a cutremurelor.
 
Templul Foguang a fost construit pe o pantă a muntelui Foguang, la 32 de km nord-est de provincia Wutaixian, în mijlocul unei pădurici. Construcţia propriu-zisă a început în perioada dinastiei nordice Wei (471-499), cel mai faimos pavilion – pavilionul Marelui Buddha – fiind ridicat în stilul unic al dinastiei Tang. Este cea mai veche construcţie din lemn încă existentă. Pavilionul a fost clădit pe o platformă, fiind compus din şapte încăperi, măsurând 32 m de la suprafaţa platformei până la vârful ornamentului de pe acoperiş. Această structură magnifică din lemn este decorată cu picturi murale reprezentând feţe şi personaje.
 
În anul 845 templul a fost deteriorat, apoi reconstruit în 857 de către împăratul Xuan Zhong al dinastiei Tang. De-a lungul istoriei s-au executat lucrări de renovare şi reconstruire, astfel încât doar pagoda hexagonală, simplă şi rudimentară, Zhu Shi (fondatorul budismului), datează în totalitate din perioada dinastiei Wei.

În 845 împăratul Wu Zhong a eradicat religia budistă şi a incendiat templele, printre care şi templul Foguang. Prima decizie a succesorul său la tron, împăratul Xuan Zhong, a fost reinstituirea budismul şi reconstruirea Templului Foguang, cunoscut ca Templul Nimbului lui Buddha. Acesta a fost compus din: pavilionul Marelui Buddha (la est), pavilionul Wenshu, poarta Shanmen (Lokapala), pavilionul Kasyapa, pavilionul Wan ShanTang, clădirea Xiangfeng Huayu, încăperi auxiliare şi grote – toate capodopere ale străvechii arhitecturi chineze. Acestea au fost împodobite cu statui din perioada dinastiei Tang, picturi murale, coloane din piatră (rotunde sau hexagonale) cu inscripţii budiste, inscripţii caligrafice şi sculpturi din marmură albă...
 
Global Heritage
 
 
Imageline © 2007
www.woodholz.ro